Планинарски Спортски Клуб - БИСТРА
27-29.11 Заедничка средба со Србија и Црна Гора (Охрид-Галичица)
 
28-29.11 Планинарска вечер во Струмица
 
25-27.12 Витоша и шопинг во Софија
 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 22.11.2015

 

За овој викенд беше договорена акција за Титов Врв, и покрај најавите на метереолозите за врнежливо време. 10 членови од нашиот клуб со комбето се упативме на Попова Шапка. Утрото не ветуваше стабилно време. Тргнавме по Вакафската патека со полна зимска опрема. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 15.11.2015

 

На клубскиот состанок беше одлучено за овој викенд да учествуваме на традиционалното искачување на врв Љуботен. Поводот беше годишнина од ослободувањето на град Скопје. На акција тргнаа 27 членови од нашиот клуб и неколку нивни пријатели. Превозот го комбиниравме со клубското комбе и изнајмен минибус. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДАУТИЦА - 30.10.-01.11.2015

 

Во петокот на 30.10.15 во 17.00 часот стигнавме во с.Папрадиште и се сместивме во П.Д.Папрадиште. Утредента во 07.00 часот тргнавме за Плавник и тоа од левата страна по ново маркирана патека која води директно на. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРА ВОДА - 24.10.2015

 

Во саботата на 24-ти Октомври група од неколку членови од нашиот клуб одржа акција на Добра Вода 2061 мнв. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОСТРИ ВРВ - 18.10.2015

 

Во неделата на 18-ти Октомври група од неколку членови од нашиот клуб одржа акција на Остри Врв. ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА ВОНРЕДНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ КОЕ ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА - 29.09.2015

 

Врз основа на донесената одлука од страна на иницијаторите-членови на ПСК “Бистра“ - Скопје, согласно член 34 став 5 од Статутот на ПСК “Бистра“ - Скопје, вонредното Собрание ќе се одржи на 29.09.2015 година со следниот: ДНЕВЕН РЕД 1.Отворање на Собранието;. ...повеќе

 
 

И з в е ш т а ј од традиционалниот 29-ти планинарски маратон “ ИЛИНДЕН ” 2015 година

 

По повод одбележувањето на националниот празник на македонскиот народ ИЛИНДЕН, по 29-ти пат се организираше планинарскиот маратон СКОПЈЕ – КРУШЕВО – ОХРИД. На овој годишен маратон зедоа учество само 4 членови - планинари и тоа само од нашиот клуб ПСК БИСТРА од Скопје и еден слободен стрелец кој ја подмлади екипата. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР - 29-30.08.2015

 

На состанок на клубот беше договорена дводневна акција за Пелистер. Се патуваше со воз. Стартна позиција од Нижеполе. Искачување до Големо Езеро, пауза, па продолжување до Антени преку Мало Езеро. Враќање на Големо Езеро и ноќевање. Во неделата се искачивме на Ветерница и се упативме према с.Љубојно каде пиевме пиво додека го чекавме превозот. Со воз се вративме за Скопје. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КРЧИН И БИК ДОРУК - 22-23.08.2015

 

За овој викенд беше реализирана дводневна планинарска акција за искачување на врвовите Голем Крчин и Голем Рид (Бик Дорук) на Стогово. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КОЖУВ (ЗЕЛЕН БРЕГ И ДУДИЦА) - 15-16.08.2015

 

Според одлуката донесена на состанокот на клубот, на 15 и 16 август се реализира планинарска акција за искачување на двата највисоки врвови на планината Кожув на македонската страна, Зелен Брег (2180) и Дудица (2135). На акцијата учествуваа членовите на клубот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЛИВАДИЧКО ЕЗЕРО, ПЕЛИСТЕР И ТИТОВ ВРВ - 01-02.08.2015

 

За време на продолжениот викенд за 2-ри Август и неработните три дена, членовите на нашиот клуб одлучија да посетат повеќе планинарски акции и да имаат амбициозна и набиена агенда. Три групи беа во посета на Ливадичко Езеро, Пелистер и Титов Врв. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СОЛУНСКА ГЛАВА - 17-18.07.2015

 

Надвор од програмата на акции во приватна режија спроведовме акција на Солунска Глава, со ноќевање во шаторчиња пред Планинарскиот дом Чеплес. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 17.07.2015

 

Овој продолжен викенд одлучивме да биде збогатен со повеќе активности, така да за Петокот се одлучи да се оди на Љуботен. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА И КАРБУЛА - 12.07.2015

 

Како и секоја година, така и оваа, одлучивме традиционално да одиме на Бистра планина, да ја искачиме Меденица и врв Карбула и да ја посетиме Галичката свадба. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ГАЛИЧИЦА И ЈАБЛАНИЦА - 04-05.07.2015

 

Викендот на 04-ти и 05-ти се реализираше дводневна акција на Галичица и Јабланица. Во саботата се искачивме на врвот Магаро, а во неделата на Црн Камен на Јабланица. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СОЛУНСКА ГЛАВА - 19-20.06.2015

 

Уште од петокот тргнавме со едно возило за Планинарски дом Чеплес. За наше изненадување патот беше во одлична состојба и со возилото се качивме до домот. Вечерта се договоривме како да тече утрешниот ден и искачувањето на Солунска Глава. Саботата рано наутро цела екипа се упативме нагоре, преку Долна Бабина дупка и класичната летна патека. Времето беше свежо за пешачење. А Солунска како Солунска, не освои со првиот поглед, доминација една и неповторлива. Инспирација за сите сетила. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КОЧУЛИСКИ ВОДОПАДИ, БЕЛАСИЦА, ВАЛАНДОВО - 14.06.2015

 

За овој виденд официјална акција на клубот на Македонските планини не беше договорена бидејќи клубското комбе е во Евридики-Грција. Но имавме добиено покана од ПД “Југ“ од Валандово за посета на Кочулиски водопади. Во текот на неделата се изорганизиравме и на во неделата на пат тргнавме со два приватни автомобили, односно 10 учесници. Збирно место беше автобуската станица во Валандово во 8.00 часот. Во колона тргнавме накај с.Башибос, турско село во Валандовско на планината Беласица кое е на само неколку километри од Грчката граница. ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА ПЛАНИНАРСКА ТРАНСВЕРЗАЛА НИЗ ЦЕНТРАЛНА МАКЕДОНИЈА – “ИЛИНДЕН - 2015“, СКОПЈЕ-КРУШЕВО-ОХРИД-ПО 29-ти ПАТ, 112 ГОДИНИ ОД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ И СМРТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

 

Акцијата се организира по повод 2-ри Август, национален празник на Македонскиот народ. Ќе се изведе од 28.07. до 05.08.2015 година а учество ќе земат повеќе планинарски друштва од Р. Македонија и поканети гости-планинари од странство. Маршутата поминува по трагите на Илинденците низ централна Македонија а на учесниците, покрај напорниот пат, им се нуди и голема можност за одржување и јакнење на волјата, челичење на организмот, другарување и запознавање на убавините на Македонија . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СЕЛЕЧКА ПЛАНИНА - 07.06.2015

 

За овој викенд по покана на планинарските клубови од Прилеп одлучивме да отпатуваме накај градот под Марко Куле. Поради недоразбирање на двата локални клуба, во ист ден се организираа две различни тури и дестинации од двата најголеми планинарски клубови во Прилеп. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЛАЌЕНСКА ПЛАНИНА - 31.05.2015

 

За овој викенд одлучивме да одиме на некоја планина која одамна ја немаме посетено. По покана на нашиот член Горан Срезо, одлучивме тоа да биде Плаќенска планина. На пат тргнавме со клубското комбе во 5.00 часот изутрина. Преку Кичево се упативме према Демир Хисар. Во с.Слоештица стигнавме точно во 8.00 часот. Таму не пречека Срезо со дружината. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БУШЕВА ПЛАНИНА - 16.05.2015

 

За оваа сабота на клубскиот состанок беше предложено да се реализира акција за прошетка на Бушева планина и искачување на врв Мусица. Со клубското комбе тргнавме 8 членови. Паркиравме на паркингот кај манастирот Св.“Преображение“. За нешто повеќе од. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД АКЦИЈАТА “ПО ТРАСАТА НА ГАСОВОДОТ - 2015“ - 16.05.2015

 

Покрај редовната акција на клубот во Крушево, членови на клубот присуствуваа на акцијата организирана од страна на ПСД - Макпетрол “По трасата на гасоводот - 2015“ која се одржа на Плачковица, поточно се искачуваше врвот Туртел и дружење во планинарскиот дом Вртешка. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР МЕМОРИЈАЛ “ДИМИТАР ИЛИЕВСКИ - МУРАТО“ - 09.05.2015

 

На 9-ти Мај, во саботата, со клубското комбе се упативме за Пелистер на меморијалот во чест на Димитар Илиевски - Мурато, првиот Македонец кој го искачи Монт Еверест. На Палиснопје паркиравме околу 7.30 часот и веднаш се приклучивме во колоната. Патеката водеше преку Широка. Некаде по свиоците пред ловечката куќа имаше пункт . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД 33-ТИ МЕМОРИЈАЛ “ВАСИЛ ФРАНГОВСКИ“ - 09.05.2015

 

На 9-ти Мај, во саботата, како и секоја година уназад, во овој период од годината се одржа 33-от по ред меморијал “Васил Франговски“. Зборно место за старт беше кај училиштето Кочо Рацин во 7.00 часот. Точно на договореното време групата која броеше 7 членови се упати нагоре преку полициска станица Водно, до средно Водно. Тука направивме кратка пауза . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БЕГОВИ ВИРОВИ - 03.05.2015

 

На 3-ти Мај, во неделата, според договореното на клубскиот состанок се упативме за Бегови Вирови, врв кој одамна не сме го посетиле. Ретко кој може од помладата генерација да се пофали дека го има искачено овој несекојдневен врв. Со комбето стигнавме во с. Горно Врановци околу 8.00 часот. После разгледувањето на ова живописно и историски значајно село, тргнавме нагоре по маркирана патека . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРА ВОДА - 01.05.2015

 

За први Мај одлучивме да одиме на врвот Добра Вода 2061 мнв. Тргнавме во 6.00 часот со клубското комбе. Попатно го зедовме Благоја од Гостивар и во 8.00 часот бевме во с.Железна Река. По кратка подготовка тргнавме нагоре по нашата одбележана патека и кога стигнавме кај реката увидовме дека мостот го нема. Фактички мостот скапал и беше уништен . ...повеќе

 
 

ПРОГРАМА ЗА ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА НА КАЈМАКЧАЛАН И ЛУТРАКИ, ГРЦИЈА - 16-17.05.2015

 

ПСК Бистра организира планинарска акција за искачување на Кајмакчалан од Грчка страна и посета на бањите во Лутраки (Пожарско). Пријавување до пополнување на местата на 078/413-051 кај Коле Мајнов до 05.05.2015 поради резервација. Погледнете ја програмата во продолжение . ...повеќе

 
 

Извештај од 35 пролетен маратон Богомила - пд. Чеплес - Солунска Глава - пд. Караџица – Воднo - 24-26.04.2015

 

Собирно место – пд. Чеплес После 13 часот ја проверивме планинарската патека на најопасниот дел и ја осигуравме до излезот на Аргачот. До 22 ч во петок на 24 април пристигнаа 25 планинари од планинарски друштва од Македонија, од кои 3 учеснички. Утрото во 5 часот на 25.04.2015 ден сабота станување, а во 6 часот колоната после заедничката фотографија, по добри временски услови се упати во правец на местото Долна Бабина дупка. После паузата секој што имаше потреба од вода си зема а после стотина метри почна искачувањето во снежни услови нагоре и нагоре . ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА 33-ТИ МЕМОРИЈАЛ “ВАСИЛ ФРАНГОВСКИ“ – 09.05.2015 ГОДИНА

 

На 09.05.2015 година, по 33-ти пат, традиционално ќе се одржи меморијалот “Васил Франговски“. Во продолжение прочитајте ја програмата на меморијалот . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КИТКА, МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ “ЧИЧКО ЈОСИФ ИЛКОВСКИ“ - 19.04.2015

 

За овој викенд добивме покана од ПД Трансверзалец за учество на меморијалниот марш “Чичко Јосиф Илковски“ под мотото “Човеку - нечовеку, границата твоја е доброто - злото“. Дел од пријавените членови беше предложено да патуваат со комбето, една група со ПМВ, а останатите со автобусите кои ги организираше организаторот на маршот. Некои порано, некои подоцна тргнавме према с.Горно Количани. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАТКА - ВОДНО - 11.04.2015

 

На Велика Сабота, со автобус бр.60 се упативме према Матка. Одевме по класичната патека. Времето беше свежо и ветуваше убав сончев ден. За брзо време напредувавме и веќе бевме на седлото. Направивме кратка пауза и неколку фотографии. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА ПРЕКУ с.ЈАНЧЕ - 28.02-01.03.2015

 

Тргнавме во сабота во 7:00 часот. Комбето го паркиравме во с.Јанче. Времето беше идеално за пешачење. Кога стигнавме во с.Галичник свативме дека сме единствени посетители во селото. Се сместивме во куќата на Стојан Мелоски. Сабајлето се организиравме кој ќе оди нагоре имајќи во предвид дека снегот е голем и неразгазен, па нагоре тргнавме само Буран, Благојче и Гоце. ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА ПЛАНИНАРСКИОТ ПОХОД БОГОМИЛА – СКОПЈЕ

 

Планинарски спортски клуб Бистра од Скопје во деновите 24, 25 и 26 Април 2015 година го организира 35-от по ред Планинарски поход од Богомила преку планинарски дом Чеплес, врв Солунска Глава, планинарски дом Караџица до врв Крстовар, планинарски дом Даре Џамбаз на Водно - Скопје. Во таа чест Ве покануваме, Вие да земете учество на овој поход, со следната програма: . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 04.04.2015

 

За овој викенд согласно календарот на акции на клубот, беше предложена дводневна планинарска акција за Солунска глава. Но во текот на неделата поради објективни причини се откажаа неколку члена, и поради тоа не се реализира оваа акција. За да не пропадне викендот, со оглед на тоа што според програмата за оваа година. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА ЗДРАВКО ДЕЈАНОВИЌ ВО АГЕНЦИЈАТА ЗА МЛАДИ И СПОРТ ПО ПОВОД ИСКАЧУВАЊЕТО НА АНАПУРНА 1, 8091м - 03.04.2015

 

На 03.04.2015 година со почеток во 11.00 часот во просториите на АМС се одржа прес конференција по повод искачувањето на нашиот Здравко Дејановиќ на Анапурна 1. На овој прес присуствуваа мал број на гости. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРИСТИГНУВАЊЕТО НА ЗДРАВКО ДЕЈАНОВИЌ ОД АНАПУРНА - 01.04.2015

 

На 31.03.2015 година касно во ноќта добив SMS порака дека нашиот Здравко Дејановиќ пристигнува од Анапурна утрото во 08.10 часот на аеродромот Александар Велики во Скопје. Негова желба беше да не се организира масовен пречек на аеродромот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР - 21.03.2015

 

Секоја година во март месец, клубот Бистра организира искачување на Пелистер. Така согласно програмата на клубот, и оваа година беше реализирана акција на која учествуваа 10 члена. На пат тргнавме во петокот после работното време. Се сместивме во. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 15.03.2015

 

Согласно програмата на клубот, за овој викенд беше предвидена како акција, зимско искачување на Руен 2252м. - Крива Паланка. За Руен, која е еднодневна акција се пријавија 6 члена. Во текот на неделата се пријавија и други членови и некои од нив морав дури и да ги одбивам бидеќи бевме повеќе од 9. Тргнавме во неделата на 15-ти Март. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 21.02.2015

 

На состанокот на клубот одржан на 17.02.2015 год, согласно програмата на клубот за 2015 година, како акција за престојниот викенд се предложи акција за Титов Врв. И покрај тоа што на состанокот имаше повеќе од 30 присутни члена, за акцијата се пријавија одвај 5 члена. Како и секогаш, кога е вака мал бројот на пријавени, преку неделата се слушнав со повеке членови. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАВРОВО - 15.02.2015

 

Според програмата на клубот, на состанокот оджан на 11-ти овој месец, поради денот Задушница за саботата, за во неделата се предложи акција за Маврово. Се пријавија точно 9 члена. Од Скопје тргнавме во 06.30 часот. Утрото ветуваше убав сончев ден. За разлика од лани кога исто така овој викенд бевме на Маврово и немаше снег, сега на секаде, докаде ни се простираше видикот, имаше снег, и тоа бел убав воопшто неизвалкан снег. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД УБАВА - 08.02.2015

 

На состанокот на клубот одржан на 03 Февруари, за престојната акција на Убава се пријавија поголем број на заинтересирани членови. Акцијата требаше да се одржи во саботата на 07 Февруари. Меѓутоа бидеќи во петокот цел ден врнеше пороен дожд, одлучивме наместо во саботата на акција да одиме во неделата. Поради оваа промена, на неколку членови. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 17.01.2015

 

На состанокот на клубот одржан на 13.01.2015 година, за престојниот продолжен викенд, согласно програмата за оваа година, беше одредена акција за Љуботен. Се пријавија 11 члена. Како ден за реализација на акцијата беше одредена саботата. Преку неделата некои членови се откажаа, и на нивно место се пријавија други. Како и секогаш, кога е во прашање Љуботен. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СКОПСКА ЦРНА ГОРА - 10.01.2015

 

Планинарската акција на Скопска Црна Гора беше втора по ред оваа година во организација на клубот „Бистра“ и за која се пријавија вкупно 13 планинари. Планината Скопска Црна Гора има повеќе патеки и врвови за освојување, а наша цел беше да се искачиме на врвот Црн Камен. Појдовна точка беше селото Побожје. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАТКА - ВОДНО - 03.01.2015

 

Секоја година, традиционално, планинарските акции на ПСК “Бистра“ Скопје почнуваат со акцијата “Матка-Водно“. Оваа акција е една од најпосетуваните планинарски акции на клубот. Уште повеќе што во нашиот планинарски дом на врв Водно, акцијата завршува со планинарско гравче за сите учесници. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЦРН ВРВ 2290м, ВИТОША, СОФИЈА, Р.БУГАРИЈА - 27-28.12.2014

 

Секоја година, некаде недела дена пред Нова година, традиционално, одржуваме планинарска акција во Р.Бугарија, со посета во саботата на Софија, и во неделата со искачување на Црн врв, највисокиот врв на Витоша. Така и оваа година беше договорено одење во Бугарија за 27 и 28 Декември, 3 дена пред Нова Година. Оваа година. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЗИМСКОТО ИСКАЧУВАЊЕ НА ТИТОВ ВРВ - 21.12.2014

 

На 21.12.2014 се одржа зимско искачување на Титов Врв, во екстремно лоши услови. Походот беше прекинат поради лошото време, но двајца наши членови самоиницијативно продолжија нагоре и успешно се искачија на врвот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД АКЦИЈАТА ВОДНО - МАТКА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА - 14.12.2014

 

11-ти Декември од страна на Генералното Собрание на ООН во 2003 година е прогласен за светски ден на планината. По тој повод, ФПСМ секоја година, на тој ден во големата сала на домот “Даре Џамбаз“ организира презентација на планинарските постигнувања во тековната година, а во најблиската недела планинарска акција од ОУ “Кочо Рацин“ Скопје преку врв Водно до пл.дом Матка. Така и оваа година. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕМОРИЈАЛОТ “4 АЛПИНИСТИ“ - 05-06.12.2014

 

По покана на Алпинистичкиот клуб “К-2“ овој викенд учествувавме на Меморијалот “4 Алпинисти“. Со комбето тргнавме во петокот во 13.00 часот. Бидеќи за време на возењето, посебно после селото Богомила, почна силно да врне дожд, јас одлучив со комбето да стигнеме до планинарскиот дом “Чеплес“ преку селото Нежилово. Со оглед на лошиот пат, мораше внимателно да се вози. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД УБАВА - 29.11.2014

 

Тргнавме во 6:00 часот од Скопје при што околу 7:00 часот бевме во селото Патишка река и се упативме кон врвот Убава преку патеката од десната страна преку бачилото спрема Остри Врв. Од бачилото дуваше посилен ветер којшто не следеше цело време како на искачувањето така и на симнувањето. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЛАНИНАРСКА ВЕЧЕР во хотел Цар Самоил, Банско, Струмица - 29-30.11.2014

 

И оваа година ПАОК “Ентузијаст“ Струмица ја одржа традиционалната планинарска вечер во хотел “Цар Самоил“ Банско, Струмица. Оваа година тоа беше 13 –та по ред. Вкупно 550 гости од кои повеќето од Република Бугарија, од планинарски друштва од Софија, Петрич, Варна, Загора и многу други, како и од Република Србија и од нашата земја. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МУСАЛА - 22-23.11.2014

 

На состанокот на клубот одржан на 18 Ноември, како акција за нареден викенд од моја страна беше предложена акција за Мусала, која цела година срамежливо се предлага а никако да се реализира. Со цел да се стави крај на ова, јас инсистирав викендот кој престои конечно и да се реализира. Беа пријавени доволен број на членови. На пат тргнавме во саботата во 06.00 часот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КИТКА - 15.11.2014

 

Во саботата на 15-ти Ноември, согласно договорот од состанокот на клубот, беше реализирана акција на Китка. На оваа акција се појавија само 5 од пријавените 9. Тргнавме со автобус број 74 во 06.40 часот од Транспортен центар. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СОСТАНОКОТ НА BMU ВО КОЊИЦ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - 24-26.10.2014

 

Во периодот од 24 до 26 Октомври во Коњиц, Босна и Херцеговина се одржа состанок на БМУ. Домаќин беше планинарската федерација на БиХ. За овој состанок делегецијата од ФПСМ тргна во четвртокот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЗАЕДНИЧКАТА ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА СО ПЛАНИНАРСКИТЕ ДРУШТВА “КОМОВИ“ ОД ПОДГОРИЦА Р.ЦРНА ГОРА И “ЈОСИП ПАНЧИЌ“ Р.СРБИЈА НА ЗЛАТИБОР - 05-07.09.2014

 

Оваа година домаќин на 33-тата заедничката планинарска акција на збратимените планинарски друштва “Бистра“ од Скопје, Р.Македонија, “Комови“ од Подгорица, Р.Црна Гора и “Јосип Панчиќ“ Р.Србија беше планинарското друштво “Јосип Панчиќ“ од Белград, Р.Србија. Ова беше вкупно 61-ва заедничка средба. Место на одржување беше националниот парк Златибор. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 02.11.2014

 

На состанокот на клубот за престојниот викенд беше предложена акција согласно календарот, акција за Китка, меѓутоа јас предложив да се направи замена со акцијата за Титов Врв која по програма е за крајот на Ноември и предлогот беше прифатен. Беа пријавени 9 члена. Преку неделата настана мала промена и се отвори можност за член плус да дојде. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД КРЧИН, ГАЛИЧИЦА И ЈАБЛАНИЦА, АКЦИЈА ЗА НОСЕЊЕ НА ДРВА ВО ДОМОТ И МИЛЕНКОВ КАМЕН - СЕПТЕМВРИ, ОКТОМВРИ 2014

 

Тргнавме во 6:00 часот, пристигнавме во 8:00 часот се спремивме и во 8:15 тргнавме кон врвот каде пристигнавме во 12:15, се одморивме и тргнавме кон врвот Дешат потоа се упативме кон караулата. Времето не послужи, беше многу убаво идеално за пешачење. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРА ВОДА - 19.10.2014

 

Од Скопје тргнавме во 6:00 часот. Oколу 8:00 часот пристигнавме во селото Железна Река од таму тргнавме спрема манастирчето таму одморивме и потоа се упативме према врвот Добра Вода. Пристигнавме околу 13:40 часот, одморивме, глетката беше многу убава и се гледаше целиот регион односно речиси сите палнини во Македонија. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 18.10.2014

 

За овој викенд од минатиот состанок беше договорена акција за Каменица-Р.Бугарија. Акцијата беше дури ставена во најава на нашата веб страна. За жал на последниот состанок присутните членови како да заборавиле на ова, и како акции за нареден викенд предложија акции за Руен и Добра Вода. Кога јас ги потсетив што е заговорено за престојниот викенд, за акцијата за Каменица се пријавија одвај 5 члена. Се одлучи во саботата да се оди на Руен а во неделата на Добра Вода. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БЕЗБОГ И ПОЛЕЖАН - 04-05.10.2014

 

На состанокот на клубот одржан на 30-ти септември, наместо акцијата која беше планирана за ОЛИМП, се одлучи да се патува за Р.Бугарија на Безбог и Полежан. Беа пријавени точно 9 члена. Во текот на неделата еден член се откажа и на негово место дојде друг член од ПСД Макпетрол. На акцијата се тргна во саботата во 06:00 часот преку граничен премин Делчево. ...повеќе

 
 

Извештај од 23-от есенски планинарски маратон - ПД Чеплес – Солунска Глава – Салаковски Езера – ПД Караџица – Марков Манастир – врв Водно - 19-21.09.2014

 

Во петок до 22 часот во планинарскиот дом Чеплес пристигнаа 16 учесници, кои беа запознаени со времето на тргнување во текот на утрешниот ден. Потоа беше јавено во клубот за бројот на учесниците. Учесници на маратонот се вкупно 16, од кои една од понежниот пол. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД ДРУГИ АКЦИИ НА КЛУБОТ НАДВОР ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА - ЈУЛИ, АВГУСТ 2014

 

Надвор од Годишната програма за 2014 година, во месец Јули и Август, членови на клубот изведоа неколку различни акции. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БАЛКАНСКАТА ПЛАНИНАРСКА ЕКСПЕДИЦИЈА "ЗАПАДЕН ЕЛБРУС" 5642м, НАЈВИСОКИОТ ВРВ ВО ЕВРОПА, РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

 

Пред 5 години во Централниот регистар на РМ е регистрирана прва меѓународна спортска организација во РМ, BMU-Balkan mountaineering union (Балканска планинарска унија) со седиште во Скопје и со прв незин претседател, Проф.Д-р Јовица Угриновски. Членки на оваа планинарска организација се планинарските федерации/сојузи на сите држави на Балканот (вкупно 10). Членки на оваа унија се и планинарските федерации на Словенија и Хрватска. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЉУБОТЕН И ЛИВАДИЦА - 30.08.2014

 

На состанокот на клубот одржан на 26 –ти Август, за акција за наредниот викенд се договориле да се оди на Ливадичко езеро и Љуботен. Бидеќи на состанокот јас не бев (во тој период додека се одржуваше состанокот ние се враќавме со клубското комбе од Грција. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВО АГЕНЦИЈАТА ЗА МЛАДИ И СПОРТ - 14.08.2014

 

На 14.08.2014 година во просториите на Агенцијата за млади и спорт, по повод искачувањето на К-2 во организација на директорот на Агенција, М-р Марјан Спасески се одржа прес конференција за спортските новинари. Конференцијата беше одржана по повод искачувањето на К-2 од страна Здравко Дејановиќ, член на ПСК “Бистра“ Скопје . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 28.08.2014

 

На редовен состанок на клубот беше договорено во четврток да се оди на планина бидејќи за празникот Голема Богородица беше неработен ден. Решивме денот да го искористиме за Титов Врв. Така и направивме. За Акцијата се пријавија 3 членови и 2 надворешни планинари. Тргнавме утрото во 06:15 часот со едно ПМВ бидејќи клубското комбе не беше на располагање во моментот. Од паркингот пред хотел Попова Шапка стартувавме во 07:45 часот. Утрото беше . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОЛИМП - 22.08.2014

 

Како и секоја година така и оваа, во програмата на клубот Бистра, предвидена е акција за ОЛИМП во месец јуни и август. На состанокот на клубот за оваа акција за август месец се пријавија точно 9 члена. За датум на тргнување беше определен 18 - ти август со останување до 28 - ми август. Главна цел на оваа акција како и секогаш беше искачување на ОЛИМП-планината на боговите, а покрај тоа и останување 10 дена на море . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД АКЦИЈАТА “БЕРБА НА ЧАЈ“ - 16.08.2014

 

На 16-ти Август се организираше акција за берење на чај, “риган“, чај кој го продаваме во планинарскиот дом на врв Водно. За жал, како и многу други години наназад, за оваа акција се пријавуваат многу малку, односно едни те исти членови на клубот. Тргнавме утрото во 07.00 часот со нашето комбе за село Горно Количани . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КОБИЛИЦА - 10.08.2014

 

На 10-ти Август во организација на ПК “Тетекс“ од Тетово беше организирана традиционална акција за искачување на врвот Кобилица на Шар Планина. Со клубското комбе стигнавме во с.Вејце и заедно со поголема група гости се упативме нагоре. Времето беше убаво за искачување . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРОШКИ РИД - 27.07.2014

 

На состанокот на клубот, за викендот кој претстоеше беше предложена акција за ДОБРОШКИ РИД. Се пријавија точно 9 члена. Се одлучи на акција да се оди во неделата, на 27-ми Јули. На пат тргнавме во 06.00 часот. ...повеќе

 
 

ФОТОГРАФИИ ОД СТАРТОТ НА ПЛАНИНАРСКАТА ТРАНСВЕРЗАЛА НИЗ ЦЕНТРАЛНА МАКЕДОНИЈА – “ИЛИНДЕН - 2014“

 

Во прилог погледнете фотографии од испраќањето на учесниците на планинарската трансверзала низ централна Македонија. На церемонијата присуствуваа претставници од ФПСМ, Агенција за млади и спорт, медиуми и ПСК Бистра. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД ДРУГИ АКЦИИ НА КЛУБОТ НАДВОР ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА - ЈУНИ 2014

 

Надвор од Годишната програма за 2014 година, во месец Јуни, членови на клубот изведоа неколку различни акции. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КАРАЏИЦА - 20.07.2014

 

На пат тргнавме во 06:00 часот со клубското комбе и со уште две ПМВ. Вкупно беа пријавени 15 учесници меѓу кои имаше и надворешни членови. Попатно качивме дел од членовите кои чекаа на зборното место. Паркиравме на сретсело и после кратка подготовка тргнавме од с.Патишка Река по земјениот пат нагоре. Утрото беше свежо и малку облачно. ...повеќе

 
 

АКЦИЈА ПО ПОВОД 55 ГОДИНИ ОД ПОСТОЕЊЕТО НА ПСК „БИСТРА“ - СКОПЈЕ, 8-9 дена по планините во Република Словенија

 

Програма за акцијата. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА - 13.07.2014

 

За овој викенд согласно нашата програма требаше да се оди како и секоја година на овој датум во Галичник и искачување на Меденица 2163м. Секоја година, по повод празникот Петровден и Павловден, нашиот клуб организира акција за посета на Галичката свадба и пред се искачување на највисокиот врв на Бистра, врвот Меденица. На состанокот на клубот. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 06.07.2014

 

На состанокот одржан на 01.07.2014 година, одлучивме да одиме на планинарска тура на Осоговските планини и на врвот Руен а по покана на планинарите од Крива Паланка. Многу години наназад овој настан го организира Планинарското друштво “Руен“ од Крива Паланка, во вид на погранично-меѓународно дружење на планинари од Македонија и планинари од Бугарија. Тргнавме точно во 05:30 часот од пред Нова Македонија со клубското комбе. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОЛИМП - 21.06.2014

 

Тргнавме во 04:30 часот од кампот Евридики со клубското комбе према Приони. Паркиравме на паркингот каде најчесто го паркираме комбето. За 2.5 часа стигнавме кај првиот дом на 2100 мнв. По кратка пауза тргнавме преку вообичаената патека према Скала. Времето беше идеално за пешачење. На Скала стигнавме после 01:45 часа пешачење. ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРОШКИ ВРВ - 08.06.2014

 

Тргнавме во 06 часот од Скопје кон с.Јелошник каде стигнавме во 07 часот. Веднаш се упативме кон врвот. Патрката води над селото низ густа шума. На врвот бевме во 11:30 часот. Оттаму се пружа прекрасна глетка кон околните врвови по гребенот на Шар Планина . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРОЈФЕЛСКИ ВОДОПАД - 06.06.2014

 

За овој викенд како и многу други години наназад, кога е овој верски празник “Духовден“ организираме одење на Кораб и на водопадот на Длабока Река. За оваа акција на состанокот се пријавија само одвај 6 члена. Скоро 8 месеци оваа акција ја очекуваа некои планинари кои не се членови на клубот. Веднаш после состанокот беа поканети и си обезбедија место во комбето. ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА ПЛАНИНАРСКА ТРАНСВЕРЗАЛА НИЗ ЦЕНТРАЛНА МАКЕДОНИЈА – “ИЛИНДЕН - 2014“, СКОПЈЕ-КРУШЕВО-ОХРИД-ПО 28-ми ПАТ, 111 ГОДИНИ ОД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ И СМРТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

 

Акцијата се организира по повод 2-ри Август, национален празник на Македонскиот народ. Ќе се изведе од 28.07. до 05.08.2014 година а учество ќе земат повеќе планинарски друштва од Р. Македонија и поканети гости-планинари од странство. Маршутата поминува по трагите на Илинденците низ централна Македонија а на учесниците, покрај напорниот пат, им се нуди и голема можност за одржување и јакнење на волјата, челичење на организмот, другарување и запознавање на убавините на Македонија . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ГОЛЕМ КОРАБ - 01.06.2014

 

За Кораб тргнавме во 05.00 часот од Скопје. Како и секогаш кога одиме на оваа прекрасна планина, после искачувањето на успонот после седлото од каде за прв пат се појавува Фазлиевото бачило, се упативме десно преку гребенот од каде се пружаат прекрасни глетки кон Длабока Река и врвовите кои штрчат над неа како Кабаш, Рибничка скала од лева страна . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД ДРУГИ АКЦИИ НА КЛУБОТ НАДВОР ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА - MAJ 2014

 

Надвор од Годишната програма за 2014 година, во месец Мај, членови на клубот изведоа неколку различни акции . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СЕЛЕЧКА ПЛАНИНА - 18.05.2014

 

На 18.05.2014 (Недела) ПСК Бистра зеде учество на планинарскиот марш на Селечка планина во организација на прилепските планинарски друштва. На манифестацијата по падините на Дервен, учество зедоа голем број на планинари од различни градови . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР - 10.05.2014

 

На 10.05.2014 (Сабота) ПСК Бистра зеде учество на меморијалот Димитар Илиевски - Мурато. Групата го искачуваше врвот Пелистер 2601 мнв . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕМОРИЈАЛ ФРАНГОВСКИ - 10.05.2014

 

На 10.05.2014 (Сабота) беше одржан меморијалот Франговски. Стартот беше пред ОУ. “Кочо Рацин“. Групата се упати према Врв Водно а потоа према Матка. Времето беше сончево и пријатно за пешачење . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА - 03.05.2014

 

На клубскиот состанок одржан на 29.04.2014 година беше одлучено во Сабота 03.05.2014 да се оди на акција за Меденица со стартна позиција од с.Јанче. На состанокот се пријавија вкупно осум членови, а поради најавите за дождлив викенд дополнително не се пријави никој. На пат тргнавме во саботата во 06 часот од пред Нова Македонија со клубското комбе . ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА 32-РИ МЕМОРИЈАЛ “ВАСИЛ ФРАНГОВСКИ“ – 10.05.2014 ГОДИНА

 

На 10.05.2014 година, по 32-ри пат, традиционално ќе се одржи меморијалот “Васил Франговски“. Во продолжение прочитајте ја програмата на меморијалот . ...повеќе

 
 

Извештај од 34-от традиционален планинарски маратон - ПД Чеплес – Солунска глава – ПД Караџица – Марков Манастир – врв Водно - 25-27.04.2014

 

Учесници на маратонот се вкупно 21, од кои три се од понежниот пол. Снег многу мек и многу дожд, лоши услови за пешачење, се до врвот на Солунска глава, каде не пречекаа домаќините и не послужија со топол чај . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД УБАВА - 21.04.2014

 

За овој викенд согласно нашата програма требаше да се оди како и секоја година на Кораб. Меѓутоа поради секојдневните дождови преку неделата а посебно во петокот и најавениот дожд и за саботата, пријавените членови се договорија да се оди на Меденица што исто така е акција по програмата за во понеделникот кој поради празникот Велигден беше неработен ден . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КИТКА - 13.04.2014

 

Тргнавме во 7:30 часот од Скопје. Во с.Горно Количани стигнавме во 8:00 часот. Се припремивме и за кратко тргнавме нагоре накај врвот. По патот убаво си поминавме. Пред домот скршнавме лево . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРА ВОДА - 12.04.2014

 

За овој викенд согласно програмата беше предвидена еднодневна акција за Добра Вода. На состанокот се пријавија 7 члена. Во текот на неделата, имаќи во предвид дека многу планинари не биле на оваа планина, користеа можност преку нашиот клуб, кои виделе на сајтот дека ке одиме таму, се пријавуваа и бараа место повеќе . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД 55-то ГОДИШНО СОБРАНИЕ - 25.03.2014

 

На 25.03.2014 година, ПСК Бистра - Скопје го одржа своето редовно 55-то Годишно собрание . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 05.04.2014

 

Согласно програмата на клубот за овој викенд, беше предвидена планинарска акција за Љуботен. На состанокот се пријавија точно 9 члена. На пат тргнавме во саботата на 05-ти Април. Со комбето стигнавме до местото каде вообичаено го паркираме. Прогнозите за викендот . ...повеќе

 
 

ПОКАНА ЗА ПЛАНИНАРСКИОТ ПОХОД БОГОМИЛА – СКОПЈЕ

 

Планинарски спортски клуб Бистра од Скопје во деновите 25, 26 и 27 Април 2014 година го организира 34-от по ред Планинарски поход од Богомила преку планинарски дом Чеплес, врв Солунска Глава, планинарски дом Караџица до врв Крстовар, планинарски дом Даре Џамбаз на Водно - Скопје. Во таа чест Ве покануваме, Вие да земете учество на овој поход, со следната програма: . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД ДРУГИ АКЦИИ НА КЛУБОТ НАДВОР ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА 2014

 

Надвор од Годишната програма за 2014 година, членови на клубот изведоа неколку различни акции . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КОЗЈАК И КОКИНО - 30.03.2014

 

На ден 30.03.2014 година (Недела), членови на нашоит клуб учествуваа на планинарска тура за искачување на врв Китка 1211 мнв. на планината Козјак, Кумановско, на самата граница со Р. Србија. Организатор на оваа акција беше новоформираното планинарско друштво од Куманово “Козјак 2013“ . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР - 22-23.03.2014

 

За викендот 22-ри и 23-ти Март, требаше да се реализира акција за Мусала, во Р. Бугарија. Беше резервирано за престој во хижа Мусала како и резервиран минибус за патување. Меѓутоа бидеќи преку неделата се намали бројот на пријавени, и патувањето беше нерентабилно, за да не пропадне викендот, се одлучи да се оди на Пелистер, акција која беше по програмата на клубот . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 15.03.2014

 

На состанокот на клубот одржан на 11.03.2014 година, за престојниот викенд на 15.03. беше определена акција според програмата на клубот за Китка. Се пријавија 12 члена. Бидеќи преку медиумите за престојниот викенд беа најавени високи температури од 20 и повеќе степени, од одредени членови беше даден предлог да одиме на Титов Врв . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 09.03.2014

 

Согласно програмата на клубот, за овој викенд беше предвидена како акција, зимско искачување на Руен 2252м. - Крива Паланка. За Руен, која е еднодневна акција се пријавија 9 члена. Тргнавме во неделата на 09-ти Март во 06.00 часот. Во Крива Паланка не пречека Раде Цветановски, кој е наш член . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МИЛЕНКОВ КАМЕН - 01.03.2014

 

Тргнавме во 06.30 часот од пред Нова Македонија со клубското комбе. Во с.Патишка Река стигнавме во 07.30 часот. Полека се спремивме и во 08.00 часот тргнавме нагоре по маркираната патека . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАВРОВО - 22.02.2014

 

Според програмата на клубот, на состанокот оджан на 18-ти овој месец, поради денот задушница за саботата се предложи акција за Маврово. Се пријавија точно 9 члена. Меѓутоа во саботата утрото кај комбето се појавија само 6 члена. Не дојдоа Искра, Трајко и Кире. После 10 години одење на Маврово без прекин во овој зимски период, за прв пат . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 16.02.2014

 

За овој викенд беше предложена дводневна планинарска акција за Кожуф и искачување на Двете уши. Се беше договорено и резервирано ноќевање во планинарскиот дом во с.Коњско, но во текот на неделата, од пријавените 9, поради објективни причини се откажаа 5 члена, и поради тоа не се реализира оваа акција. За да не пропадне викендот . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 08.02.2014

 

На состанокот на клубот одржан на 04.02.2014 год., согласно програмата на клубот за 2014 година, како акција за престојниот викенд се предложи акција за Титов Врв. И покрај тоа што на состанокот имаше околу 50 присутни . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД УБАВА - 18.01.2014

 

ПСК БИСТРА Скопје, на 18-ти Јануари оваа година организираше искачување на врвот Убава на планината Јакупица. Поаѓањето беше закажано во 6 часот наутро спроти Нова Македонија. На оваа акција тргнаа 11 . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СКОПСКА ЦРНА ГОРА - 01.02.2014

 

На планина тргнавме во 7:30 часот од пред Нова Македонија со клубското комбе. Во с.Љубанци стигнавме во 8:00 часот. Се упативме кон врвот Црн Камен. Скоро за цело време по патот имаше магла, снег и ветер, но сите бевме упорни . ...повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БАКАРДАН - 29.12.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 27-ми Декември, како акција за викендот, од моја страна беше предложена акција насловена како “Новогодишно искачување на Титов врв“. Се пријавија точно 9 члена. Во саботата поради спреченост се откажаа 2 члена а дополнително се пријави еден член. Во неделата на тргнување, поради успаност не дојдоа 2 члена . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА - 15.12.2013

 

Како и секоја година така и оваа по повод Светскиот ден на планината, 11-ти Декември, освен презентации на планинарските достигнувања во тековната година, што се одржа на 26-ти Ноември, ФПСМ организираше и планинарска акција од ОУ “Кочо Рацин“ преку врв Водно до Матка каде сите учесници и гости можат да добијат бесплатен чај, греана ракија, греано вино и планинарско гравче . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЦРН ВРВ 2300 МНВ., ВИТОША, СОФИЈА, Р.БУГАРИЈА 21-22.12.2013

 

Секоја година, некаде недела дена пред Нова Година, традиционално, одржуваме планинарска акција во Р.Бугарија, со посета во саботата на Софија, и во неделата со искачување на Црн врв, највисокиот врв на Витоша . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ / БАКАРДАН, 14.12.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 10-ти Декември, како акција за нареден викенд беше акцијата за Светскиот ден на планината на 15-ти во неделата, согласно добиената програма од ФПСМ. Меѓутоа со оглед на сончевото време кое го имаше секој ден а и најавите за сончево време за престојниот викенд, јас за саботата предложив акција за Титов Врв . ... повеќе

 
 

ФОТО-ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОД ПЛАНИНАРСКИТЕ АКЦИИ ОД 2012 ГОДИНА

 

Иако Годишното собрание за активностите на ПСК ,,Бистра,, за 2012 година беше одржано во март месец 2013 година, се до денес, од непознати причини, фотопрезентацијата на планинарските акции од 2012 година не беше објавена на веб сајтот на клубот . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРЕЗЕНТАЦИЈАТА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ДОСТИГНУВАЊА ЗА 2013 ГОДИНА - 26.11.2013

 

По повод светскиот ден на планината, нешто малку пред вообичаениот традиционален термин поради оправдани причини, во ДХО Даре Џамбаз - Скопје се одржа презентација за планинарските достигнувања во Македонија за 2013 година. Организатор на оваа манифестација беше ФПСМ . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 23.11.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 19-ти Ноември, за акција за наредниот викенд се предложи акција за Убава. Меѓутоа поради непостоење на услови за безбедност на нашето комбе кое би било паркирано во село Патишка река, преку неделата се одлучи да се патува на Љуботен, бидеќи во име на клубот не е одржана акција на овој врв подолго време наназад . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАИ ОД ДРУГИ АКЦИИ НА КЛУБОТ НАДВОР ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА 2013

 

Надвор од Годишната програма за 2013 година, членови на клубот изведоа неколку различни акции . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 03.11.2013

 

На состанокот на клубот за престојниот викенд беше предложена дводневна акција, но бидејќи немаше доволен број на пријавени, поради тоа што во саботата била задушница, се одлучи за еднодневна акција на Титов врв. Беа пријавени 9 члена. Преку неделата настанаа одредени промени и плус се пријавија Диме и Илија . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СОСТАНОКОТ НА BMU ВО СЛОВЕНИЈА 18-20.10.2013

 

Од 18-ти до 20-ти Октовмри оваа година Планинска звезда Словеније (Планинарскиот сојуз на Словенија) беше домаќин на есенскиот состанок на BMU (Балканска планинарска унија). Состанокот беше одржан во планинското место Бавшица, Бовец, во планинарскиот дом кој е тренинг центар за сите планинарски курсеви . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 26.10.2013

 

Согласно програмата на клубот, за овој викенд беше предвидена акција за Руен 2252м - Крива Паланка. На состанокот имаше предлози и за дводневна тура, меѓутоа немаше доволно заинтересирани членови . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРА ВОДА - 19.10.2013

 

Акцијата за искачување на врвот Добра Вода 2061 мнв., беше договорена на состанокот на клубот на 15.10.2013 година. На пат се тргна во 06 часот од Скопје и во 08.30 стигнавме во с. Железна Река . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПИРИБЕГ - 12.10.2013

 

Акцијата за искачување на врвот Пирибег на Шар Планина беше договорена на состанокот на клубот, на 08.10.2013 година. Се пријавија 9 планинари кои во 06 часот тргнаа од Скопје и во 07.30 отпочна искачувањето на врвот од паркингот со ресторанчињата, над селото Беловиште . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД 22-ри ЕСЕНСКИ МАРАТОН БОГОМИЛА – СКОПЈЕ 27-29.09.2013

 

На 27-ми Септември 2013 година освен членови од ПСК Бистра за маратонот се најавија и други планинари - пред се наши пријатели. Сите патувавме со возот за Богомила, а потоа со такси кон с. Папрадиште и од таму пеш до планинарскиот дом Чеплес . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СЕМИНАРОТ ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ 27-29.09.2013

 

Во деновите 27-29 Септември 2013 година во организација на ФПСМ се одржа семинар за планинарски водичи. Целта на семинарот беше да се освежат знаењата од оваа проблематика како и да се обноват лиценците на постојните планинарски водичи . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДОБРИШКИ ВРВ/ЕЗЕРСКИ ВРВ 06.10.2013

 

Откако акцијата на ПСК Бистра за искачување на „Пирибег“ во неделата на 06.10.2013 година се откажа, во саботата навечер тројца членови на клубот, Валентино Димитровски, Славко Стефанов и Горан Велковски, се придружија на акцијата за искачување на Добришки Врв . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОЛИМП 26.08-03.09.2013

 

На 26.08.2013 год. Вторник во 04 часот тргнавме на пат за Грција. На граничните премини Богородица и Евзони поминавме за кратко време без проблеми. Кога стигнавме се сместивме во кампот Евридики . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД СТОГОВО – 28-29.09.2013

 

На пат тргнавме во сабота во 05.00 часот со едно ПМВ. Во с. Гари бевме во 08.30 часот. Се спремивме и тргнавме према врвот Голем Рид. Се беше во ред . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ДЕШАТ - 14.09.2013

 

На пат тргнавме во сабота во 06.00 часот со клубското комбе. На стартната позиција во с. Битуше, Долна Река бевме во 08.30 часот. Се спремивме и полека тргнавме нагоре према врвот на Дешат . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ВИХРЕН 21-22.09.2013

 

За оваа акција на состанокот одржан на 17-ти Септември се пријавија точно 9 члена, иако на состанокот две недели пред тоа беа пријавени дупло повќе и се размислуваше да се патува два пати на оваа акција. На пат за Р. Бугарија се тргна во саботата во . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД 22-ро ТРАДИЦИОНАЛНО ИСКАЧУВАЊЕ НА ГОЛЕМ KOРАБ 08.09.2013

 

Традиционално секоја година по повод Независноста на Република Македонија, а во организација на ПСД Кораб - Скопје, ПСК Бистра – Скопје зема учество во искачувањето на Голем Кораб, највисокиот врв во Република Македонија. На состанокот одржан на 03.09.2013 се пријавија вкупно 18 членови и се одлучи да се патува . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД БАЛКАНСКАТА ПЛАНИНАРСКА ЕКСПЕДИЦИЈА "ДАМАВАНД - 2013" - 5671м.

 

Извештајот од Балканската планинарска експедиција ,,Дамаванд,, 2013, е доставен од моја страна, како организатор и водич на оваа експедиција до БМУ и до ФПСМ, со цел да биде разгледан на првиот нареден состанок на БМУ во Словенија во Октомври месец и потоа да се објави во електронското гласило на БМУ . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОЛИМП - 22.08.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 13-ти Август, за во групата која треба да замине на 17-ти Август се пријавија околу 18 члена, што е многу повеќе од едно наше комбе. Се пријавија и членови кои веќе во Јуни месец биле на Олимп и на одмор. Беше одлучено со комбето да патуваат само оние кои не биле во Јуни . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 24.08.2013

 

На пат тргнавме во сабота во 06.00 часот со едно ПМВ. На Попова Шапка стигнавме во 07.30. Се спремивме и полека тргнавме нагоре према столбовите на жичарата бидејќи се договоривме да одиме по Вакуфската стандардна патека. За кратко време излеговме на земјениот пат каде на едно место . ... повеќе

 
 

Извештај од традиционалниот 27-ми планинарски маратон "ИЛИНДЕН" 2013 година

 

По повод одбележувањето на националниот празник на македонскиот народ "ИЛИНДЕН" по 27-ми пат се организираше планинарскиот маратон Скопје-Крушево-Охрид. Се собравме планинарите од неколку планинарски друштва од Р. Македонија, вкупно 4 учесници, на возраст од 30 до 70 год, и тоа од ПСК "Бистра" тројца, и еден Македонец од Шведска, и ја поминаа трансферзалата од Скопје-Крушево-Охрид во должина од 200 км . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ,,КОБИЛИЦА,, - 11.08.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 06-ти Август, за викендот на 11-ти Август беше определена планинарска акција за Кобилица, по покана и во организација на “ПК Тетекс“ од Тетово. Интересот за оваа акција беше голем и се пријавија вкупно 17 членови. На пат тргнавме во неделата во 05.40 часот со изнајмен минибус . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ,,КАРАЏИЦА,, - 21.07.2013

 

За оваа акција беа пријавени 9 члена. Тргнавме во 06.00 часот од Скопје. Во Патишка Река стигнавме во 07.00 часот. Кога бевме кај чешмата над селото, се појави Гоце Церски, кој иако не беше пријавен, со сопствена кола дошол до Патишка Река. Кога стигнавме кај бачилото на Јаја . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ,,АКЦИЈАТА ЗА БЕРЕЊЕ НА ЧАЈ,, - 20.07.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 16 Јули, за саботата на 20 Јули договоривме акција за берење на чај на Китка, а за во неделата акција КАРАЏИЦА. За акцијата за берење на чај се пријавија 9 члена. Во текот на неделата се откажаа двајца, но на нивно место дојдоа други тројца. Тргнавме во 06.30 од пред . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА - 14.07.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 02 Јули, за викендот на 13 и 14 Јули беше определена планинарска акција за Голема и Мала Враца. Меѓутоа на состанокот на клубот на 09 Јули немаше заинтересирани членови за оваа акција, и во согласност со традицијата на посета на Галичник и Галичката свадба на овој датум, како и секогаш со искачување на Меденица, 2163м, највисокиот врв на планината Бистра . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ОЛИМП, ГРЦИЈА - 13.06.2013

 

Оваа година на Олимп во јуни месец се отиде на два пати, односно во 2 групи. Првата група беше од 3-ти до 10 Јуни а втората од 11-ти до 16 Јуни . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАГЛИЌ, ЦРНА ГОРА - 07-09.06.2013

 

Оваа година домаќин на заедничката планинарска акција со планинарските друштва Комови од Подгорица-Црна Гора и Јосиф Панчиќ од Белград-Србија беше ПД Комови од Црна Гора. Датум на одржување, од 07 до 09 Јуни. Место на одржување Веруша, место после Колашин и Маташево. На пат тргнавме во петокот во 14.00 часот со изнајмен минибус . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ТРАДИЦИОНАЛНОТО ИСКАЧУВАЊЕ НА ТИТОВ ВРВ-26.05.2013

 

По повод поканата од ПК Љуботен Тетово, за учество на традиционалното искачување на ТИТОВ ВРВ на 26.05.2013 година, на состанокот на клубот одржан на 21 Мај се пријавија 17 члена. Одлучено беше да се патува со комбе кое ќе го изнајмиме. На пат тргнавме во неделата во 05.00 часот. На Попова Шапка стигнавме во 06.30 кога поаѓаше колоната. Некаде над Вакуф почна . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД КОРАБ И ПРОЈФЕЛСКИ ВОДОПАД-18.05.2013

 

Традиционално секоја година некаде во почетокот на Јуни месец, одиме на Кораб и на водопадот Длабока Река (Пројфелски водопад). Оваа година одлучивме да одиме нешто порано, на 18 Мај. Тргнавме во 04.00 часот од Скопје. Во 06.30 часот стигнавме на Стрезимир. Со командирот на полициската станица ми беше договорено да се ноќева во објектот на станицата. Само што тргнавме да планинариме, над бачилото почна снегот . ... повеќе

 
 

МЕМОРИЈАЛ ДИМИТАР ИЛИЕВСКИ-МУРАТО-11.05.2013

 

По повод поканата од ПК Пелистер-Битола, за учество на меморијалот ,,Димитар Илиевски Мурато,, се пријавија 9 члена. На пат тргнавме во саботата во 04.00 часот. На Пали снопје на Пелистер стигнавме во 06.30 часот. Веднаш се приклучивме на колоната, со тоа што наместо по патот како што сите одат, ние како и секоја година, одиме низа боровата шума со цел да го избегнеме . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ЈАБЛАНИЦА-04.05.2013

 

Планинарското друштво Јосиф Панчиќ од Белград-Р.Србија, со кое ние сме збратимени, неколку години наназад, за првомајските и велигденските празници , во бројка од околу 45 планинари доаѓаат во Македонија, пред се во Охрид, и прават посета на некоја планина. Оваа година, исто така, беа дојдени во Охрид и за 4-ти Мај имаа предвидено искачување на Јабланица. Меѓутоа, бидеќи не баш најдобро ја познаваат планината, откако ние разбравме дека се тука во Македонија, се понудивме за денот на искачувањето да бидеме заедно и лично јас да ги водам на Јабланица, што тие со восхит го примија ова. Место на наоѓање во 07.00 часот беше плоштадот во село Вевчани . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА 33-ОТ ПРОЛЕТЕН МАРАТОН

 

Богомила - пд. Чеплес -  Солунска глава - пд. Караџица ––– Водно  изведен на 26,27,28 април 2013 година

 

Собирно место – пд. Чеплес

 

До 22 ч во петок на 26 Април пристигна 41 учесник од 10 планинарски друштва од Македонија, од кои 5 учеснички. Утрото во 5:30 на 27. 04.2013 ден сабота, колоната после заедничкото фото, по идеални временски услови се упати во правец на местото долна Бабина дупка. За еден час колоната пристигна, а бидејќи нагоре нема друга вода сите учесници земаа и по кратка пауза после стотина метри почна искачувањето . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА МУСАЛА-13,14.04.2013

 

После 2/3 одлагања на акцијата за Мусала, поради објективни причини, на состанокот на клубот одржан на 09.04.2013 за викендот кој престоеше, се договоривме да ја реализираме акцијата за Мусала. За оваа акција се пријавија 7 члена. Преку неделата дополнително се јавија уште 2 члена, Антонио Митричевски и Раде од Крива Паланка,  така да во саботата заминавме точно 9 члена. На патот за Боровец направивме мала пауза во Самоков. После паркирањето на комбето покрај полициската станица во Боровец, сите заедно околу 12.00 часот се упативме кон хижа Мусала, 2380м . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЉУБОТЕН-06.04.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 02.04.2013 за викендот кој престоеше, со оглед на тоа што во последните два обида не успеавме во лоши зимски услови да се искачиме на Љуботен, а да не ни се случи да помине зимата без искачен Љуботен, беше одлучено да се оди на овој врв. За оваа акција се пријавија 9 члена. Во текот на неделата се откажаа 4 члена, а се пријавија 2. На пат се тргна во саботата на 06-ти, од Скопје за село Старо село. Бидеќи снегот беше стопен , со комбето стигнавме до местото под домот каде обично го паркираме комбето. Над селото ги поминавме нашите членови Гоце, Влатко, Сара и Пепи кои само што ја паркираа колата . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД 54-ТО ГОДИШНО СОБРАНИЕ

 

54-тото редовно Годишно собрание се одржа на 02.04.2013 година во големата сала во домот за хуманитарни органицации ,,Даре Џамбаз,, со почеток во 18.00 часот.

 

За собранието беше усвоен следниот дневен ред: . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА ТИТОВ ВРВ-31.03.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 26 март, за викендот на 31.03.2013 беше предложена акција за Солунска Глава. Бидеќи јас лично во име на ФПСМ во саботата требаше да бидам присутен во Агенцијата за млади и спорт по повод заминувањето на Илина за Еверест, и не бев во можност да возам со комбето за Солунска, се договоривме една група со кола да замине за Солунска Глава, а другиот дел од групата за да не ни пропадне викендот, во неделата да одиме на Титов врв. За на Титов врв тргнавме . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА РУЕН-24.03.2013

 

На состанокот на клубот одржан на 19 март, согласно календарот на акции, за викендот беше предложена акција за Руен во зимски услови. На пат тргнавме во неделата на 24 март. Бидеќи во комбето имаше слободно место, од Крива Паланка го зедовме Раде член на ПСК Руен од Крива Паланка. Прво отидовме до граничен премин Деве Баир за да се пријавиме бидеќи Руен е во погранична зона. Потоа преку рудникот Тораница, комбето го паркиравме во местото ,,кај машинско,,. Имавме намера кон врвот да . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПЕЛИСТЕР-02.03.2013

 

Акцијата за Пелистер беше реализирана на 02 Март. Бидеќи за жал Планинарскиот дом Копанки изгоре, ноќевањето го резервиравме во хангарот на Миле. На пат тргнавме во петокот после работа. Кога пристигнавме во хангарот на Миле, наидовме на нељубезен пречек, од типот на, вечерајте и побргу легнете си бидеќи овде се наплатува индустриска струја. Потоа кога некој наш член сакаше да му пренеси некој поздрав од пријател на Миле кој живее во Скопје . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЉУБОТЕН-16.02.2013

 

За оваа акција на Љуботен, се пријавија поголем број на членови. Точно 18. Поради овие причини се одлучивме да патуваме со мини автобус. Со автобусот стигнавме до Старо село. Снегот почнуваше од самото село. Ни беше јасно дека тешко  ќе излеземе до самиот врв на Љуботен. Над домот имаше густа магла. Планината воопшто не се гледаше. Бидеќи домот беше затворен и поради големиот снег и магла, поради што немаше можност од продолжување со планинарење кон врвот , поголем дел од членовите се сместија во објектот кој е непосредно под домот. Неколку члена кои се упатија над домот поради промашување на правецот на движење поради густата магла, за кратко време се вратија во објектот  и после кратко време сите се упативме кон Старо село . ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЛАНИНАРСКАТА АКЦИЈА КИТКА

 

Тргнувањето беше во 6ч 45м од железничка станица на 10.02.2013г, по патот до дрварата во Драчево и долно Количани. Времето добро за пешачење. Од 580м н.височина со малку снег, се упативме кон село г.Количани, и од таму кон Китка. Како се движевме нагоре имаше се повеќе снег ... повеќе

 

ИЗВЕШТАЈ  ОД ,,МАВРОВО,,

 

За оваа акција на состанокот на клубот се пријавија поголем број на членови, и со цел да излеземе на сите во пресрет, се договоривме, една група да оди во сабота а друга во недела. Од Скопје тргнавме во 07.00 часот. Кога стигнавме во Маврово на паркингот, времето не ветуваше убав ден. Кога стигнавме кај бачилото, дуваше силен ветар. Поради ова Валентино и неговата сопруга останаа и не продолжија понатаму. Кога стигнавме на крајот од Беличкиот лифт, дуваше толку силен ветар што моравме да се бориме со него . ... повеќе

 
 

AКЦИЈА НА СКОПСКА ЦРНА ГОРА – РАМНО

 

На 19.01.2013г Водици во  6ч 45м  група планинари и планинарки со автобусот 61 тргнаа кон с.Побожје ,а од таму пешки по патот во правец на с.Бродец. Времето магловито со малку снег по патот, бидејќи патеките беа непроодни. ... повеќе

 
 

ИЗВЕШТАЈ ОД МАНИФЕСТАЦИЈАТА ,,СПОРТСКА НАДЕЖ,,

 

На 09.01.2013 година во просториите на Македонската опера и балет се изврши избор на спортист и спортист жена за 2012 година. За спортист беше избран ракометарот Наумче Мојсовски, а за спортист жена Оливера Наковска Бикова која освои златен медал во стрелаштво на параолимписките игри во Лондон . ... повеќе